In mod respectuos va solicit o lamurire intr-un caz de mostenire. Intentionez sa vand o portiune dintr-un teren intravilan ce face parte dintr-o serie de terenuri, mai mult sau mai putin valoroase, ce au ramas mostenire in urma decesului sotiei mele.Am 3 copii majori.Nu exista nici un testament si nici nu s-a dezbatut mostenirea.Nici unul dintre copii nu renunta la partea lui de mostenire.Intrebarea mea este daca pot sa vand terenul cu pricina fara a dezbate mostenirea stiind ca valoarea terenului reprezinta mai mult de 1/2 si mai putin de 5/8 din totalul valorilor acumulate impreuna cu sotia mea?Va multumesc anticipat.
Vanzarea terenului dobandit impreuna cu sotia nu poate fi facuta decat dupa dezbaterea succesiunii, in urma careia se va stabili exact cota care revine fiecarui mostenitor.
Ce motiv ar avea sa renunte la mostenirea mamei lor?:-/ Dvs. ati fi renuntat daca erati in locul lor?
Ei ar fi de acord cu vanzarea si impartirea pretului conform drepturilor fiecaruia? Asa ati putea sa faceti cu totii o promisiune de vanzare, faceti rost de un avans si cu el va platiti cheltuielile succesiunii si apoi defnitivati vanzarea si asa ati rezolvat doua probleme dintr-un foc.
Doi dintre cei trei copii sunt plecati in strainatate si teoretic au spus ca renunta la partea lor si trimit procura dar nu au trimis nimic timp de un an.Nu vreau sa le creez nici lor probleme.Eu vreau sa ii cedez partea mea celui de-al treilea fiu pentru a putea vande terenul cu pricina pentru ca am gasit deja un cumparator care imi ofera un pret bun.Persoana respectiva vrea sa ofere un avans pentru deschiderea succesiunii insa i se pare prea complicat datorita situatiei celor doi fii plecati in strainatate si crede ca ar dura prea mult.
Vanzarea de terenuri este, datorita prohibitiei legii 18/1991, supusa nulitatii absolute daca nu se face prin act autentic (la notar), de unde si ideea ca nu se poate instraina fara dezbaterea succesiunii. Totusi, daca sunteti grabit sa vindeti puteti realiza acest lucru prin act sub semnatura privata (care este perfect valabil inter partes), iar mai apoi sa introduceti la Judecatorie un proces de partaj si iesire din indiviziune intre dvs si copiii dvs, caz in care daca terenul, in cota cuvenita, cade in lotul dvs. atunci vanzarea este perfect valabila si se va consfinti prin hot judecatoreasca.